ارتباط مؤثر در محیط حرفه ای
در مقاله ارتباط موثر، مفاهیم کلی ارتباط موثر و نحوه برقراری آن مورد بررسی قرار گرفت. در این مطلب قصد داریم تا نحوه به کار گیری این مهارت در محیط حرفه ای را به طور خلاصه مورد بررسی قرار دهیم.
توصیه های زیر می تواند در موقعیت های رسمی مثل مصاحبه استخدامی، ارتباط با رئیس، استاد یا کارفرما و … مفید باشد:
- یک برداشت اولیه خوب از خود ارائه دهید
وقتی برای اولین بار با فرد یا افرادی ملاقات می کنید، از سوی آن ها مورد ارزیابی اولیه قرار می گیرید و ممکن است در عرض چند ثانیه برداشتی از شما برای ایشان شکل بگیرد. در این زمان کوتاه بر اساس جلوه های ظاهری، زبان بدن، طرز رفتار و نحوه پوشش شما در ذهن فرد مقابل نگرشی نسبت به شما ایجاد می شود. این نگرش اولیه ممکن است غیرقابل برگشت باشد و تاثیر به سزایی روی پذیرش شما از سوی دیگران و شکل گیری ارتباط موثر خواهد داشت. برای ارائه یک تصویر اولیه مناسب، نکات زیر را در نظر داشته باشید:
- همیشه و در هر موقعیتی سروقت و به موقع سر قرارتان حاضر شوید.
- در عین حال که باید ظاهری تمیز و آراسته داشته باشید، سعی کنید طرز لباس پوشیدن و آرایشتان با موقعیت و زمینه ارتباط متناسب باشد.
- راحت و آرام باشید؛ داشتن احساساتی مانند اضطراب و ناراحتی این برداشت را در طرف مقابلتان القا می کند که شما از اعتماد به نفس یا دانش کافی برخوردار نیستید.
- خودتان باشید و از گرفتن نقش یا ژست های مصنوعی بپرهیزید.
- لبخند گرم و ملایمی بر لب داشته باشید. هیچ چیز به اندازه لبخند و روی خوش نمی تواند در ایجاد یک برداشت خوب از خودتان موفقیت آمیز باشد. دقت کنید زیاده روی در اینکار نتیجه متضادی دارد و باعث می شود شما را فریبکار و یا سبک جلوه دهد.
- معرفی دقیق و متناسب با موقعیت از خودتان ارائه دهید.
- مثبت نگر باشید؛ حتی اگر با چهره ای انتقادی یا خشک از طرف مقابلتان رو به رو شدید.
- رفتاری همراه با فروتنی و ادب داشته باشید و از کوچک شمردن، بی اهمیت دانستن و تمسخر طرف مقابلتان پرهیز کنید.
- تمام توجه تان را به طرف مقابل معطوف کنید و طوری رفتار کنید که او نیز متوجه این امر بشود. به طور مثال در آغاز بحث موبایل خود را خاموش کنید.
- در حین صحبت ساده و بی آلایش باشید و به اندازه کافی خودافشاگری کنید. دادن اطلاعات در مورد خود به دیگران به برقراری ارتباط کمک می کند اما خود افشاگری نباید خسته کننده باشد و یا در قالب خودستایی تفسیر گردد.
- هنگام صحبت کردن سعی کنید از موضوع بحث منحرف نشوید.
- از زبان بدن بسیار و به موقع استفاده کنید. صاف و آرام بنشینید یا بایستید. تماس چشمی داشته باشید اما مراقب باشید که تماس چشمی شما به احساس خیره شدن نیانجامد.
- به لحن و صوت کلمات خود توجه کنید، چرا که با استفاده از نحوه صحیح ادای کلمات می توانید تاثیر بیشتری روی دیگران بگذارید.
- در مکالمات خود فقط گوینده نباشید. گاهی در پایان صحبت های خود مکث کرده و از طرف مقابل بخواهید که نظر خود را راجع به موضوع بیان کند.
- شنونده خوبی برای آنچه که طرف مقابلتان می گوید باشید.